Tools voor collectief leren

Het initiatief tot naamsverandering van Kunstinstituut Melly, voorheen bekend als Witte de With Centrum voor Hedendaagse KunstOp 27 januari 2021 werd de instelling die voorheen bekend stond als Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst in Rotterdam omgedoopt tot Kunstinstituut Melly. De naamsverandering is gebaseerd op het criterium dat de oude naam afbreuk doet aan het streven naar sociale inclusiviteit, wat noodzakelijk is voor de relevantie en bijdrage van de culturele praktijk in het algemeen. De hernoeming werd en wordt geïnformeerd door lokale debatten en internationale discussies; de verandering wordt gemobiliseerd door ambities die betrekking hebben op sociale transformatie, en door de verantwoordelijkheid die wordt gevoeld bij het visualiseren van deze veranderingen. Omdat de rol van een hedendaagse kunstinstelling het presenteren en interpreteren van het heden is. Dit boek gaat ook over de totstandkoming van dergelijke criteria en ideeën, net zo goed als over de complexiteit van de naamsverandering van onze instelling. Zoals de titel van het boek suggereert, Tools voor collectief leren, wil deze publicatie meer een gereedschapskist zijn dan een document. Het is gemaakt vanuit de overtuiging dat alle vitale veranderingen plaatsvinden door collectief leren; dat het vastleggen van mondelinge geschiedenissen en het discursief verwoorden van ingebedde ervaringen dit doel kan bevorderen. De naam Melly is geïnspireerd op Melly Shum Hates Her Job, een kunstwerk van Ken Lum. Dit kunstwerk heeft de vorm van een billboard en hangt sinds 1990 aan de gevel van de instelling.

Beschikbaar vanaf 7 november 2022.
INHOUD

Redactie
Sofía Hernández Chong Cuy, met Rosa de Graaf, Jessy Koeiman, Jeroen Lavèn en Vivian Ziherl

Met bijdragen van
Veronika Babayan, Teana Boston-Mammah, Yahaira Brito Morfe, Tayler Calister, Callum Dean, Rosa de Graaf, Boutaina Hammana, Sofía Hernández Chong Cuy, Michiel Huijben, Wooseok Jang, Stijn Kemper, Alex Klein, Jessy Koeiman, Prem Krishnamurthy, Nina Schouten, Alexander Tanazefti, Emily Turner, Rolando Vázquez Melken, Aqueene Wilson, Yan Zhihan, Vivian Ziherl

De kaartjes met namen en kleine tekeningen die op diverse plekken in dit boek zijn opgenomen, zijn naamideeën en gedachtenspinsels die in 2019 en 2020 zijn vastgelegd door de stafleden van Kunstinstituut Melly.

Publicatiecoördinators
Milou van Lieshout, Wendy van Slagmaat-Bos

Redacteurs
Annemarie van den Berg, Harriet Foyster, Rosa de Graaf, Milou van Lieshout, Alex Klein

Vertalers
James Hannan, Milou van Lieshout, Marie Louise Schoondergang, Jet van den Toorn

Ontwerp
Julie Peeters, met Laura Martens

Drukker
Vier-Türme GmbH, Benedict Press, Münsterschwarzach, Duitsland

Uitgevers
Jap Sam Books, Kunstinstituut Melly

Cover
Het gebouw van Kunstinstituut Melly in 2022. Foto: Bob Goedewaagen

Lettertype
LL Ruder Plakat (www.lineto.com)
Het Ruder Plakat font werd begin jaren 1950 ontworpen door Emil Ruder (1914–1970) en zijn studenten aan de Basel School of Design. Het lettertype was bedoeld als instrument voor het typografieonderwijs in de drukkerij van de school. Als pionier van de asymmetri- sche compositie daagde Ruder stelselmatig de toenmalige grafische ontwerpconventies uit. Hij bracht een holistische benadering van ontwerpen en lesgeven, die bestond uit filosofie, theorie en een systematische praktische methodologie.
Alles werd in het werk gesteld om de auteursrechten te respecteren en toch trouw te blijven aan de geest van deze publicatie. Mocht u desondanks van mening zijn dat er sprake is van een vergissing of een inbreuk op het auteursrecht, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de uitgever.
Alle rechten voorbehouden. © 2022 redacteur, auteurs, Kunstinstituut Melly en Jap Sam Books.

ISBN
978-94-92852-70-0

Oplage run, 2022
550

DISTRIBUTIE

Dit boek is verkrijgbaar bij:

Kunstinstituut Melly

Jap Sam Books, Prinsenbeek, Nederland
En via Jap Sam Books via de volgende distributeurs:

Nederland & België
CB, Culemborg

Verenigd Koninkrijk & Ierland
Art Data, London

Spanje & Portugal
Distribution Art Books, A Coruña

Mexico, Latijns-Amerika
Nicolas Friedmann, Barcelona

Europa, Amerika, Canada, Azië, Australië, Nieuw-Zeeland
Idea Books, Amsterdam, vertegenwoordigers: Perimeter Distribution (Australië en Nieuw-Zeeland), Helen Fung (China en Hong Kong SAR), Julie Onishi (Japan en Azië), Philip Galliani (VS en Canada), Stefan Schempp (Duitsland en Oostenrijk), Sébastien Richard (Frankrijk, Zwitserland en Franssprekend België)